Malthe’s Modelbane:

Jeg har en hobby som jeg godt vil dele med dem der har lyst til at rode med elektronik, model bane, og ATMEL avr cpu'er.
Hvis du har spørgsmål til indholdet på denne side så skriv til Malthe Engstrøm

Biler på vejen der kan køre

Jeg har en plan om at der skal køre en bus rundt på mit lille anlæg.
Faller car system laver biler som kan kør selv ved at følge en jerntråd. Da jeg gik i gang opdagede jeg at stop og parkeringsspoler ikke virkede som for vendte.
I vejledning til disse spoler stå der at man skal bore nogle store grimme huller i sin vej. Og laver man så en fejl i sin placering. - Ja så har man et problem. Derfor har jeg lavet det på denne måde som er vist i billdet. Hvor man bruger skruer til at trasportere fluxen fra spolen op igennem byggepladen.

car feedback

Når man lejer lidt med reed relæer opdager man hurtig at de har en forkærlighed for at få fluxen ind igennem sig og at luftgabet i mellem magnet og relæ helst skal være så lille så muligt og helst i enden af relæet. En anden ting. Stop kontakten i mine 2 køretøjer har helt klart bedre virkning ved en bestem magnetisk pol frem for den anden ende af en magnet. Det skyldes at reedrely'et i bilen er forspændt med en lille magnet, så kontakten er slutte. så der skal en anden magnet til for at ophæven virknigen af den første magnet som er i bilen.
biler stopper best ved på virkning af en nordpol. Da jeg så afprøvede min ny indkøbte parkeringsspoler, opdagede jeg at spole og magnet var polariseret forkert i forhold til mine køretøjer.
Jeg var nød til at bytte om på ledningerne fra ensretter som var sat på ledningen, og vende magneten om. Så kunne jeg få min bus til at stoppe op. Uden brug af strøm.
Og til at køre vider når spolen fik en puls.

car feedback

Jeg fandt også ud af at man kunne fræse et reed relæ ned i stedet for en stump køre tråd og på denne måde få en tilbagemelding fra et køretøj.

car feedback

Falle turn virker som beskrevet i vejledningen. Så det vil jeg ikke skrive så meget om. Det fræses ned i plade og spartels ud. Der er dog et lille trick.
Tråden kan have svært ved at blive på sin plads. Brug en lille loddekolbe med lav varme og tryk tråden ned i plasten. Men kun lige nok med varmen. Plasten må ikke brænde væk. –sort.
Køre tråden fræses ned i pladen og spartels ud så den bliver liggende. Til det bruger jeg en blanding af gips og snedkerlim.
Det kan være et problem at få tråden til at blive der hvor man havde tænkt sig at den skulle være. Brug lidt maler tape med passede mellemrum. Spartel ud i mellemrummene i mellem tapen. Lad det tørre. Hiv tapen af. Spartle resten ud. Slip af og lad gå. Mal kørebanen. Husk striberne elles har chaufføren ikke noget at styren efter. :) NB: hvis man anskaffer sig faller rillefræse så bliver man glad for den. En almindelig jern tråd købt i Silvan passe perfekt, og det spare på spartelmassen. Som det ses på billede, er tråde kun presset i. her kan men med fordel bruge hvid snedker lim til at holde på tråden Se billeder for montagevejledning af spoler. Det sværeste ved dette projekt er at få billerne til at reagere ens på stopspoler og køretråde. Man skal og så søge for at skiftespolen ikke for så meget strøm at det kan fastholde en bil på stedet.

stop flyttet
Stop med strøm flytte ud til siden > 11mm fordi der var noget lige neden under,
som ikke kunne flyttes. Jernpladerne er ca. 1mm tykke og 15 x 37.5mm

Bom styring og stop af biler

Jeg har valgt at vise min C kode så man kan få lidt ideer om realtids programering. Som man kan se i videoen er der mange tids funktioner og de skal alle virke hver for sig. Samtidet. Jeg har kun brugt en cpu/modul 16x16 til denne opgave. F.eks gaten til jagtslotte styres med en servo. Via en timer i cpuen. En anden timer tager sig af klokken, blink, og bommen, og alle disse funktioner skal have hver ders timming. Udover disse funktioner skal der også styres 6 vejkrys (drejefunktioner) plus input fra vejkontakter(tilbagemelding fra biler). Dette kan kun lade sig gøre via interupt styring, og en form for realtidts kerne hvor man indsætter sine funtioner i en tvunget tids deling. Kik på det og brug iden til noget helt andet. Ps. jeg kunne sikkert godt få windigpet til at styre bommen. Men det som jeg har set er at nå man har valgt en togvej. Og aktiveret den. Ja så gå bomme ned og aldrig op igen. Så jeg har valgt at bruge 2 output fra mit tilbagemeldings modul og igennem et delay før det kommer ind i mit vej modul 3.

God fornøjelse.